Att äta kött är något som människan alltid har gjort, men i takt med klimatförändringar behöver människan dra ner på sin köttkonsumtion. Dessutom är det en bra idé att dra ner på kött för sin hälsa och att istället äta kött av god kvalitet.

I media skrivs det återkommande om hur dåligt kött är för både människan och miljön. Faktum är att kött är inte dåligt för människan, utan det beror snarare på hur mycket och vilket kött som konsumeras. Bra kött, där djuren har fått gå utomhus i hagar bidrar till artrika hagar, vilket är positivt för pollinerande djur såsom fjärilar. Så att rött kött inte har några klimatfördelar stämmer inte till fullo.

Kött är bra för hälsan

Som många vet är det rött kött såsom nöt, fläsk och lamm som är mindre bra för människan. En överkonsumtion av det här köttet är inte bra, då det innehåller cancerogena ämnen. Det rekommenderas därför att kvinnor inte ska äta mer än 300 gram rött kött på en vecka och män 400 gram rött kött på en vecka. Håller du dig till de här måtten får du endast ut fördelarna med att äta kött. Du kan fortfarande njuta av en god köttbit och din kropp tar till sig de fördelaktiga näringsämnena. Kött som går att konsumera i valfri utsträckning utan negativa effekter på kroppen är fågel, fisk och skaldjur. Men vad är bra kött? Bra kött är från djur som har fått beta utomhus, då det här gör att köttet får fin marmorering av fett i muskeln. Det billiga köttet som säljs i butiken har till skillnad från bra kött inte fin marmorering av fett, på grund av att djuren inte rör på sig i samma utsträckning. Har djuret mått bra, så blir köttet bra och smakligt. Bra kött är också generellt sett lokalproducerat och färskt, då långa transporter och fryst kött både tappar smak och konsistens.

Vegetariska alternativ

Idag finns oändligt många olika fejkkött, det vill säga produkter som ska efterlikna kött, men som är gjorda av svamp eller sojabönor. Många ser dessa som bra alternativ till kött, vilket de stundtals är. Men generellt sett innehåller dessa produkter många tillsatsämnen som gör att vegobiffen ska få en köttig konsistens. Men ur ett hälsoperspektiv är dessa produkter inte bättre, då de ofta innehåller många tillsatsämnen som är onaturliga.