Snart är det dags att slänga det du gillar allra bäst på grillen och njuta av härliga måltider utomhus. Här ger vi lite grilltips.

När det gäller grillning kan du grilla det mesta; grönsaker, kyckling, fisk, nötkött och det finns massor av recept på fläskytterfilé, oavsett om det gäller helgrillad eller andra tillagningstekniker. Du kan lyckas med att grilla allt möjligt, sålänge du skippar klassiska fel.

Vanliga myter

I en artikel från Mitt Kök Expressen skrivs det om vanliga myter om grillning, och att veta om dessa kan vara bra för att slippa missöden. En vanlig sak som många tror är att det är smakskillnad på kolgrillat och gasolgrillat, men faktum är att den skillnaden inte är speciellt stor. Grillsmaken uppstår faktiskt när fett droppar ner på värmen, blir till ånga och tränger i köttbiten. En annan myt är att många tror att köttet bara ska vändas en gång under grillningen, men det stämmer inte heller utan att det är tvärtom. Om en köttbinds vänds så kyls motsvarande sida ner, vilket leder till att köttet inte heller blir bränt lika lätt. En annan myt som faktiskt både är sann och falsk handlar om tändvätska. Många tror att tändvätska förstör smaken på det man grillar, och det stämmer till viss del. Om man lägger på det man ska grilla på gallret kort efter man hällt på tändvätska på kolen så kan det ta smak av tändvätskan. Men om man bara använder tändvätskan till att tänka upp grillen och väntar tills kolen blivit grå så är det ingen fara.

Gör din egen grillrub

Du kan redan nu göra en proffsig, enkel och riktig god rub till din grillning. En rub är en kryddblandning som du gnider in i det du ska grilla. I en artikel från Sveriges Radio ges tips på hur du gör en rub god till kött, vilken du kan läsa mer om här. Den innehåller bland annat muscovadosocker, flingsalt, mörk choklad och vitlökspulver.