Under några årtionden lyftes svenskarnas bostandard (och arbetsvillkor) så till den grad att resten av världen började betrakta oss som ett föredöme. Vi började förvänta oss att en hyresrätt innehade en viss standardnivå, en allmän rättighet. Har BRF:en tagit den nya rollen som standardföredöme? Undersökningar visar att vi förväntar oss mycket av en BRF, bland annat gym.

BRF:en har kanske kommit att bli en förlängd arm av det standardiseringsprojekt som hela 1900-talet utgjorde. Svenskarnas krav på BRF:en har nämligen ökat ordentligt de senaste åren. Nu är det inte bara de lyxiga solsidorna som beställer träningsmaskiner hos Casallpro.se, utan även mindre välbemedlade BRF:er höjer sin standard och installerar gym för att öka komforten bland medlemmarna (och priset på bostäderna, förstås).

Gym, bastu och pool?

Det är oklart vad det är som triggar denna standardhöjning. Ställer vi andra generella krav på våra boenden idag? Fitnesstrenden har kommit att ta över våra levnadsmönster. I kombination med att spara tid – och dessutom öka mervärdet och eventuell vinst vid försäljning, verkar gymmet på BRF:en vara en perfekt lösning. Dessutom är det en mycket bra mötespunkt för grannarna, och ett sätt att höja den sociala samverkan mellan alla som bor i ett hus.

De yngre går så långt som att de gärna vill ha pool i sin BRF:

För unga bostadsrättsägare mellan 18 och 30 år toppas önskelistan också av gym, men på andraplats kommer att ha pool, vilket 27 procent av de tillfrågade i åldergruppen är beredda att betala extra för.  – expressen.se

Det verkar som att det mesta går att anpassa rejält efter BRF:ens förutsättningar. Läst artikeln i Stockholm Direkt där kanske stadens mest eftertraktade BRF bjuder på gympasal, innebandymatcher, bastu och mycket mer.