Deras föräldrar är skilda och deras pensionsprognoser ser mycket mörka ut. Men de är både bättre på att samarbeta, brinner för miljön och jämlikhet. Enligt en undersökning är 90-talisterna lika konservativa som 30-talisterna när det kommer till relationer och äktenskap. Samtidigt verkar den unga digitala generationen bryta fler tabun med sitt öppna samtalsklimat. 90-talisterna talar i allt större omfattning om sin hälsa – och ohälsa.

En snabb googling på klamydiatest leder dig direkt till en hel uppsjö hemsidor där du enkelt kan beställa hem ett test. För femton år sen gick de unga, med fötterna släpandes efter sig, till en vårdmottagning. Den digitala generationens 90-talister är vana vid att söka och hitta information på nätet, och ibland känns det som att de flesta lösningar på problemen är ett klick bort. Det är tack vare stor tillgång till information som de största tabuna nu ersatts med ett öppet samtalsklimat.

Och det har givit resultat: klamydia minskar bland unga, skriver bland annat 24malmo.se.

Varken när det kommer till psykisk ohälsa som depression, ätstörningar och utbrändhet, eller till mer klassiskt ”generande” problem som könssjukdomar, verkar 90-talisterna värjas. De tar itu med sina problem – och pratar om dem. Den öppenhet som omger de unga idag beror förmodligen på den digitala tidsåldern de fötts in till.

90-talister behåller sin partner

Men det är inte bara tack vare den goda tillgängligheten på information och klamydiatest som verkar göra 90-talisterna till en friskare generation. Tack vare ungdomsmottagningar och ett öppnade samhällsklimat vågar de unga ta itu med sina problem, skriver svt.se. Dessutom är kondom inget nytt eller konstigt längre. Men det som kanske sticker ut mest är 90-talisternas syn på relationer. 90-talisterna har fler stadigvarande partners än generationen innan, vilket minskar risken för spridning av könssjukdomar. Dessutom pekar en amerikansk undersökning på att de faktiskt har mindre sex, överlag.

De gifter sig i senare ålder, vilket minskar risken för att de kommer skilja sig i samma utsträckning som 80-talisterna. Men när de väl blir ihop med någon, visar undersökningen också på att de stannar mer personen. Kanske beror detta stadigvarande på att de själva vuxit upp som skilsmässobarn. Kanske beror det på en osäker samtid, där hemmets trygghet blir en allt viktigare komponent. Eller så är det bara tack vare att de är just vad de är. 90-talister.