Den bästa träningen är den som blir av, heter det ju. Det kan vara svårt att motivera sig att ge sig iväg till gymmet, ut i löpspåret eller var man nu tränar. Många tycker att det blir lättare om de har någon att träna med.

Löpträning i gruppAtt träna tillsammans med andra har flera fördelar. Det är svårare att komma på ursäkter för att inte träna när man vet att någon kommer att bli besviken om man inte dyker upp. Man kan också få mycket pepp som gör att man presterar bättre, och man kan få tips på hur man kan utveckla sin teknik. Slutligen gör detta att träningen blir en social aktivitet. Detta skäl ska man inte underskatta, för många som tränar i grupp är detta det enskilt viktigaste skälet.

Har man kompisar som är intresserade av samma träningsform som man själv är det inte svårt att sätta ihop ett gäng som kan träffas regelbundet och träna tillsammans. Men om man är den enda av sina kompisar som gillar mountainbike/löpning/yoga eller vad som helst blir det lite knepigare. Men bara lite. Du kan nämligen få stor hjälp av internet.

Sök på nätet

Börja med att googla för att se om det finns någon idrottsförening på din ort som ägnar sig åt den typ av träning som du är intresserad av. Om du inte får napp där, gör en sökning på Facebook på den träningsform du är intresserad av + den ort eller det område där du bor. Det kanske finns en inofficiell grupp som träffas regelbundet och tränar tillsammans. Kolla också upp sajten Meetup, som fungerar ungefär som Facebook men enbart med grupper och events. Där finns det flera grupper för olika typer av träning.

Det finns också många företag som arrangerar nybörjarkurser, i bl.a. löpning. Går man en sådan kurs kan man lära känna andra med samma intresse, och sedan kan man starta en grupp eller rent av en idrottsförening.