En tid i mörker väntas. Det innebär minskade soltimmar vilket gör att D-vitamin behöver tas som tillskott. D-vitaminbrist kan leda till depression, diabetes och cancer. Trötthet och benskörhet kan också uppstå vid brist på D-vitamin. En bra nivå kan däremot bidra till att lättare bli gravid vid konstgjord befruktning.    

 

D-vitamin är bra ör muskelfunktionen bland annat. Tillsammans med andra essentiella vitaminer upprätthålls immunförsvarets funktion. Allt i allo tillskottet https://www.vitaepro.se/ är bra för ömmande muskler och för broskets funktion tillsammans med massa andra nödvändiga och stärkande vitaminer.

Vad säger forskningen

 

Enligt dn.se kan låga nivåer av D-vitamin kopplas till en rad sjukdomar. Det är ett fettlösligt vitamin som är viktigt för kalkbalansen i tänder och skelett. Kroppen själv kan inte tillverka vitaminet, utan det bildas vid solexponering. Under vinterhalvåret behövs därför tillskott och ett högre intag av livsmedel som innehåller D-vitamin. Ett överskott i kroppen från sommaren räcker inte heller hela vinterhalvåret som stralsakerhetsmyndigheten.se skriver om.

 

”I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. D-vitamin tillsätts därför i livsmedel som till exempel lätt- och mellanmjölk och margarin. D-vitamin finns även naturligt i olika födoämnen som fet fisk, torskleverolja och ägg”.

 

Samband mellan D-vitamin och konstgjord befruktning

 

Flera mindre studier som nyligen gjorts visar också att bra D-vitaminnivåer kan göra det lättare att bli gravid vid konstgjord befruktning som sverigesradio.se skriver om. I studien undersöktes totalt 2700 kvinnor och resultatet visade att kvinnor med en normal D-vitamin nivå i högre utsträckning blev gravida vid konstgjord befruktning, än de som hade för låga nivåer.